Marti-ElbeEven voorstellen

Mijn naam is Marti Rijken, 71 jaar oud. Ik ben bioloog van opleiding en heb gewerkt als beleidsmedewerker voor de Provincie Gelderland. Ik zeil sinds mijn kindertijd in open boten en sinds 1998 op zeegaande kajuitjachten. Bij mijn eerste overtocht naar Engeland werd ik gefascineerd door het zeezeilen en die fascinatie heeft mij niet meer losgelaten. Binnen korte tijd haalde ik mijn vaarbewijs, TKN (theoretische kustnavigatie), en Marcom-B certificaat. Ik werd lid van de Club Zeezeilers Twellegea (CZT), waar ik als opstapper veel praktijkkennis heb opgedaan van veel verschillende schippers.

In 2001 kocht ik mijn eerste kajuitjachtje, een Victoire 22 waarmee ik onze grote rivieren, IJsselmeer en Waddenzee heb bevaren. Al twee jaar later kwam er een grotere boot, een Bries van 8 m. Daarmee ben ik tot Kopenhagen en Engeland gekomen en kreeg ik bevestigd dat ik me ook als schipper gelukkig voel op open zee. Dat maakte het mogelijk om de grote stap te zetten naar mijn huidige boot, de Winner 11.20 “Arcadia”. Ik werd daarmee actief schipper binnen de CZT waardoor ik ervaring kreeg in het varen met, en instrueren van opstappers. Het is voor mij een leuk aspect van het varen om de passie voor het zeilen te delen met andere enthousiastelingen en om kennis over te dragen.

De Arcadia is ondertussen met mij twee keer in Stockholm geweest, een keer in Noorwegen, een keer op de Orkney eilanden ten noorden van Schotland, en talloze malen aan de Engelse zuid-oost kust. In 2016-2017 heeft ze een Rondje Atlantic gevaren en in 2018-2019 is ze terug geweest naar de Canarische eilanden.

Zie ook mijn zeil CV.